Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на amfiteatar
Име:
Мариян Йорданов

Възраст:
43

Пол:
мъж

Град:
София

ICQ:
224365319

Професия:
Журналист

Интереси:
Много

Статистика
Популярни постинги:
1

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
0

Блогъри добавили в любими:
0

Блог вълни:
0
Последни постинги
Да обозначим Софийският амфитеатър поне с една табела!
http://www.bgpetition.com/amfiteatar/index.html

Мястото е центъра на София (бул. Дондуков 12 до британското консулство) (по-долу има снимка с ясно означение на входа - това са ламарините от дясно на вашия екран)


западния край на амфитеатър-а (виждат се основите на Гьоте институт). Източния край е във фоайето на хотел Арена Сердика, който още не е отворен и не може да се влиза в него.

В центъра на амфитеатъра се намира сградата на Гьоте институт на улица “Будапеща”, а южната част на древното съоръжение буквално опира до тротоара на бул. “Дондуков”.

Датировката, направена по намерени в разкопаните пластове монети показва, че строежът му е започнат по времето на римския император Диоклециан и най-вероятно е завършен от император Константин Велики през IV век. Арената на амифитеатъра е с дължина 60 метра и с широчина 43 метра, което го прави със средно с около 10 метра по-малък от двете страни от римския Колизеум (70 на 50 метра).

По първоначални проучвания височината на трибуните му е била 20 метра, а гладиаторските борби са можели да бъдат гледани от повече от 20 000 души. Разположените на арената е Изток – Запад, както е при съвременните стадиони. Основната трибуна е вкопана в стръмния склон, който се получава от ул. “Московска” до нивото на бул. “Дондуков”.

Разкопаните до сега стени са с височина близо 5 метра, като те съвсем отчетливо показват краищата на арената. Проблем е обаче разкриването на самата трибуна, защото върху нея са построени множество къщи, включително сградата на британското посолство.

На разкопания терен ясно личат основните ложи, в които са били разполагани важните граждани на Сердика, както и вратата, откъдето са били изкарвани зверовете за гладиаторските битки.

Амфитеатърът в София е 77-ият открит в света, но с големите си размери е безпрецендентен в земите на източните провинции на Римска империя. По големина и разположение той наподобява открития амфитеатър в Париж.

По думите на археолога Жерин Величков българският амфитеатър е уникален в световен мащаб с вписания в него античен театър. Според Величков разкритите до момента части от амфитеатъра са подходящи за туристическа забележителност.

Ето мястото откъдето се влиза в работно време (има една дама която пази мястото защото снимките са забранени заради британското посолство което е над Амфитеатъра ни). При проблеми с достъпа можете да звъните на 0897 87 76 40. Входната врата е ламаринена и изглежда така:

 

Още снимки 
























Амфитеатъра вече е в каталозите на няколко туристически агенции и има световна известност.

Повече за амфитеатъра можете да прочетете тук.

Оптималния вариант е Гьоте институт и Британското посолство за да съборят, за да може това чудо да събира десетки хиляди туристи и да носи приходи на София и препитание за холяди софианци.

Моля изпратете този линк на приятелите си, за да посетят и те Софийският амфитеатър и да се убедят колко ценен може да бъде за София.

Европейският съюз дава пари за разкопките на такива културни обекти. Правителството просто трябва да реши да отчужди сградите на Гьоте институт и Британското консулство.

Като начало е достатъчно на бул. Дондуков да се сложи една табела за означаване на Амфитеатъра, за да могат хората да знаят къде е и да влизат да разглеждат.

За целта на 28 август ще имам среща със софийският омбудсман, като ще се боря да се срещна и с някои други хора.

Поздрави,
Мариян Йорданов
Да ни е честита туристическата атракция на София
Категория: Туризъм
Прочетен: 1993552 Коментари: 502 Гласове: 0
Последна промяна: 16.05.2007 17:16
Търсене

За този блог
Автор: amfiteatar
Категория: Туризъм
Прочетен: 2331218
Постинги: 1
Коментари: 504
Гласове: 36
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031